Topp saker att göra i Rovaniemi, Lappland

Rovaniemi är en huvudstad i Lappland, Finland, mest känd som jultomtens påstådda hem. Medan staden nästan totalförstördes under andra världskriget, har den sedan dess moderniserats helt. En roadtrip till Lappland kan vara ett utmärkt beslut och Rovaniemi är en samlingspunkt för turister. Följande är en lista över de bästa sakerna att göra i Lappland i staden Rovaniemi.

#1 Husky Safari


En huskysafari är inte något som kan göras var som helst, förutom vissa regioner med låg temperatur. Även om djurparker och nöjesparker är relativt lätta att komma till, är en huskysafari lite ovanligare. Alla som besöker Rovaniemi bör överväga en huskysafari med Huskypoint eller Bearhill Husky, för den som letar efter bara en smak av safari finns en Husky Park tillgänglig på polcirkeln.
Safaripriset beror på dess varaktighet och varierar mellan några tiotals euro till några hundra. Safaris är säkra och lämpliga för familjer, med erfarna arbetare och välutbildade huskies.

#2 Santa Claus Village

I Rovaniemi, jultomtens hem, vore det synd att inte titta in på besök. Speciellt om du reser med barn. Detta är en av de mest populära turistattraktionerna och barn kan träffa jultomten personligen. Tomtebyn ligger 8 kilometer norr om Rovaniemi på polcirkeln och det finns olika typer av boende för turister som vill bo. Det finns också ett antal kaféer, restauranger, souvenirbutiker och reseföretag som är verksamma i regionen. Tomtens renar finns också i närheten. Det är verkligen en av de mer familjevänliga sakerna att göra i Lappland.

#3 Arktikum Science Museum

Arktikum Science Museum grundades 1992 och det är lite mer konservativt och vetenskapligt än tomtebyn. Det är ett populärt turistmål och konferenslokal för möten. Utställningar på Arktikum Science Museum inkluderar historia, modernt liv och kultur i den arktiska regionen. För människor som är intresserade av vetenskap, konst och kultur är museet ett utmärkt sätt att undersöka livet i området. Den har också ett café och bibliotek för besökare.

#4 Korsa polcirkeln

Polcirkeln markerar en geografisk region. Det är den längst norrut av fem stora latitudcirklar på jorden. Ovanför cirkeln ligger arktis, och under den ligger den nordliga tempererade zonen. Positionen är inte fast utan flyttar norrut 49 fot varje år.

Även om det är så nära cirkeln kan det vara en bra idé att korsa den. Du kan officiellt säga att du har korsat polcirkeln och tillbringat åtminstone en tid i Arktis. Det finns ett stort antal reseledare och företag som kan ta dig över cirkeln på en utflykt. Alternativt kan du välja att hyra ett fordon och korsa det med hjälp av en gammaldags karta. Se bara till att du är bekant med att köra i Finland under kalla förhållanden. Rovaniemi ligger precis vid kuppen så det är en samlingspunkt för människor som vill korsa polcirkeln.

#5 Skotersafari

Även om en huskysafari kan vara en fantastisk upplevelse, kan en snöskoter vara ännu bättre för dem som gillar äventyrskänsla. Snöskotrar är möjligen en av de mest populära attraktionerna i Rovaniemi. Ett snöskotersafariäventyr varar vanligtvis mellan 2-6 timmar och innehåller ofta en titt på några djur och lokala attraktioner. Mini-snöskoterkörning är också tillgänglig för yngre personer. Vuxna måste ha en motorcykel eller körkort, även om många är specialiserade för familjer med små barn, där barn kan åka i en släde dragen av reseledaren.

#6 Se norrskenet

Norrskenet (Aurora Borealis) är ett fantastiskt spektakel för dem som har turen att bevittna dem. De är resultatet av kollisioner mellan elektriskt laddade gaspartiklar med levande gnistrande nyanser i alla färger. Det kan vara lite svårt att bevittna lamporna i aktion utan någon förutredning och kunskap.

Det är bäst att åka på våren eller vintern för att fånga dem, och du behöver också klar himmel. Självklart måste du befinna dig på en latitud där norrskenet förekommer. Om en resa kan tidsbestämmas med fullmåne, så ökar chanserna avsevärt. Lappland är tack och lov en av de perfekta platserna att se norrskenet, även om det aldrig är säkert.

#7 Sov på Snow Hotel

Ett snöhotell är ett hotell byggt helt av is och snö. Det är definitivt en upplevelse som borde testas för alla besökare. Många snöhotell är moderna och lyxiga. Glasigloos finns också. Många snöhotell visar iskonst och sängar är helt gjorda av is, men sovsäckar och renpäls håller gästerna varma. Temperaturerna brukar ligga mellan 0 och -5 grader. Det är ofta möjligt att besöka lobbyerna på ishotell som turist utan att boka rum. Om en säng gjord av is inte är för alla, kan den varma glasigloon ta emot kunder med hög efterfrågan. Att observera natthimlen med Aurora Borealis är direkt från den egna sängen är en stor fördel om man bor i glasigloos.

#8 En isbrytarkryssning

An isbrytare är i grunden ett gigantiskt fartyg som bryter isen. De kan hantera förhållanden som inte liknar något annat fartyg på grund av hur de har designats. En isbrytarkryssning kan vara ett bra sätt att utforska vattnet. Det är kanske en av de bästa sakerna att göra i Lappland.

En roadtrip till Lappland?

Rovaniemi är ett utmärkt turistmål av flera anledningar och det finns många saker att göra i området. Det har underbara landskap, utmärkt mat och vänliga människor. En issemester är något annat och stadens besökare kommer absolut inte att fastna för något för att fördriva tiden. De bästa sakerna att göra i Lappland finns ofta i Rovaniemi.

 


Söker tillgänglighet...


FAQ

Vanliga frågor och svar

Ja, du kan välja plats för hämtning och avlämning under bokningsprocessen. Priset kommer att beräknas därefter. Ditt bagage kommer att förvaras i bussen under turen. 

Ja, när du kommer med vår buss kan du förvara ditt bagage i bussen under hela resan. Ingen speciell reservation för bagage krävs.

Ja, du kan ta dig med din egen bil och parkera gratis vid kryssningsterminalen. Det finns ingen egentlig gräns mellan Finland och Sverige, du kan köra nonstop via gränsen.

Det finns ingen åldersgräns för att delta i en kryssning, barn i alla åldrar är välkomna ombord!
Överlevnadsdräkter finns i storlek 125 cm så om ditt barn är nära 125 cm kan de simma. Det är upp till ansvarig besättningsmedlems beslut om barnet är tillräckligt vuxet och det är säkert att simma för barnet. 

Nej, en överlevnadsdräkt i dubbla lager, som du lägger över dina vanliga kläder, kommer att hålla dig isolerad från kallt vatten.
Simning är frivilligt – så om du inte känner för det behöver du inte göra det.

Att gå på havsis är endast tillåtet när isen är fast och minst 20 cm tjock. Tidiga vinterkryssningar tillåter kanske inte promenader på isaktivitet.
Kapten fattar ett beslut när det är säkert att gå på is på varje kryssning.

Fartyget är inte rullstolsanpassat på grund av höga trösklar runt fartyget som krävs för att hålla vatten vid översvämning.

Lunch ombord kan tilläggas till specialpris 20 € per person vid bokning tillsammans med shuttlebuss. Lunch ombord utan reservation är 25 €.
Snacks och drycker kan köpas från cafeterian ombord.

Gluten- och laktosintolerans beaktas i alla måltider. Vegetariska måltider erbjuds.

Det finns ingen gränskontroll mellan Finland och Sverige, körningen sker utan stopp. Även om enstaka kontroller kan ske. Vänligen ha även giltig legitimation med dig.
Om du innehar Schengenvisum är samma visum giltigt för båda länderna och engångsvisum även giltigt för korsbröder inom Schengenområdet flera gånger. 

Om gränsen till Finland eller Sverige är stängd på grund av nödlåsning, kommer alla kryssningar att ställas in och din betalning återbetalas till fullo. 
Om landet där du reste ifrån stänger och reser utanför landet är förbjudet av fritidsskäl, gäller standard avbokningsregler.
Vi rekommenderar att du köper en reseförsäkring som täcker kostnader orsakade av avbokningar på grund av covid, hälsotillstånd eller andra omständigheter som hindrar resan.

Inga avbokningsavgifter tas ut om du avbokar din bokning 31 eller fler dagar före kryssningens avgång.
25€ bokningsavgifter per person är ej återbetalningsbara. 
Om du avbokar 30 dagar före kryssningsavgång eller senare debiteras 100 % avbokningsavgift.
I händelse av "no show", att vara försenad till kryssningsavgång eller upphämtning av bussen vilket resulterar i att avgången missas, tillkommer 100 % avbokningsavgift.
Avbokningsavgifter tas ut vid avbokning av någon anledning, inklusive restriktioner på grund av covid-19 och medicinska skäl.
Vi rekommenderar att du köper en reseförsäkring som täcker kostnader orsakade av avbokningar på grund av hälsotillstånd eller andra omständigheter som hindrar resan.

Om vår isbrytarkryssning ställs in på grund av väderförhållanden eller brist på passagerare kommer du att erbjudas ett alternativt kryssningsdatum eller -tid.
Om inget av alternativen passar dig får du full återbetalning.

Vi utövar inte rabattkuponger. 
Vi håller våra priser så låga som möjligt så att alla kan vara med.