Var används isbrytare?

Med tanke på deras specifika syfte att resa genom istäckta vatten, Isbrytarfartyg används mest i de kallaste områdena på jorden, som inkluderar Antarktis och Ishavet.

Följaktligen är länderna med den största flottan av isbrytare de som också har stora istäckta territorier. Dessa inkluderar Ryssland, USA, Kanada, Finland, Sverige och Tyskland.

Faktum är att de tre första länderna i denna lista också driver fyra av de fem största isbrytarna i världen.

 


 

Världens bästa isbrytarflottor

2010 skapade US Coast Guard den första listan över världens största isbrytare. Enligt deras lista är länderna med de största isbrytarflottan Ryssland, Finland och Sverige.

Ryssland

Ryssland är den överlägset största operatören av isbrytare i världen idag, med en häpnadsväckande flotta på 37 isbrytarfartyg, och flera till, antingen planerade eller redan under konstruktion.

Ryssland är också ägare till världens största, kraftfullaste isbrytare i världen (från och med 2011), NS 50 Let Pobedy. Denna ryska Arktika-klass kärnkraftsdrivna isbrytare är 524 fot lång och designad för att bryta igenom is upp till 2.8 meter tjock

 

Isbrytare i Lappland: Sverige och Finland

Uppe i norr i Bottenhavet alla hamnar fryser under vintern. på grund av den geografiska positionen är industrierna mycket beroende av sjötransporter. Marine group i Sverige spelar en största roll för att hålla vinterhamnarna öppna under vintertid. För den användningen har de en flotta av Arctic Icebreaker som polar Explorer och Arctic Explorer. Den seglingen på Swedish Lapland. Isbrytarsampo som ligger på den finska sidan i Kemi och främst för turistbruk.

Sverige och Finland, vardera med en flotta på 7 isbrytare, innehar båda platsen som näst största isbrytarflotta i världen. Även om de absolut inte är de största länderna på listan, har båda ett stort behov av dessa fartyg på grund av deras läge och väderförhållanden som kräver en hel del isbrytande kapacitet.

Med tanke på deras höga pris och relativt specifika syfte ägs de flesta isbrytare av regeringar som Sampo isbrytare. Men under de senaste åren, med den blommande populariteten för arktiska kryssningar, kan du hitta fler och fler privatägda isbrytare, som isbrytaren Polar Explorer, som erbjuder turister en chans att utforska det isiga vattnet på en Arctic Cruise med Arctic icebreaker.

Du kan hitta pendelbuss från Rovaniemi, Kemi och Levi.

FAQ

Vanliga frågor och svar

Ja, du kan välja plats för hämtning och avlämning under bokningsprocessen. Priset kommer att beräknas därefter. Ditt bagage kommer att förvaras i bussen under turen. 

Ja, när du kommer med vår buss kan du förvara ditt bagage i bussen under hela resan. Ingen speciell reservation för bagage krävs.

Ja, du kan ta dig med din egen bil och parkera gratis vid kryssningsterminalen. Det finns ingen egentlig gräns mellan Finland och Sverige, du kan köra nonstop via gränsen.

Det finns ingen åldersgräns för att delta i en kryssning, barn i alla åldrar är välkomna ombord!
Överlevnadsdräkter finns i storlek 125 cm så om ditt barn är nära 125 cm kan de simma. Det är upp till ansvarig besättningsmedlems beslut om barnet är tillräckligt vuxet och det är säkert att simma för barnet. 

Nej, en överlevnadsdräkt i dubbla lager, som du lägger över dina vanliga kläder, kommer att hålla dig isolerad från kallt vatten.
Simning är frivilligt – så om du inte känner för det behöver du inte göra det.

Att gå på havsis är endast tillåtet när isen är fast och minst 20 cm tjock. Tidiga vinterkryssningar tillåter kanske inte promenader på isaktivitet.
Kapten fattar ett beslut när det är säkert att gå på is på varje kryssning.

Fartyget är inte rullstolsanpassat på grund av höga trösklar runt fartyget som krävs för att hålla vatten vid översvämning.

Lunch ombord kan tilläggas till specialpris 20 € per person vid bokning tillsammans med shuttlebuss. Lunch ombord utan reservation är 25 €.
Snacks och drycker kan köpas från cafeterian ombord.

Gluten- och laktosintolerans beaktas i alla måltider. Vegetariska måltider erbjuds.

Det finns ingen gränskontroll mellan Finland och Sverige, körningen sker utan stopp. Även om enstaka kontroller kan ske. Vänligen ha även giltig legitimation med dig.
Om du innehar Schengenvisum är samma visum giltigt för båda länderna och engångsvisum även giltigt för korsbröder inom Schengenområdet flera gånger. 

Om gränsen till Finland eller Sverige är stängd på grund av nödlåsning, kommer alla kryssningar att ställas in och din betalning återbetalas till fullo. 
Om landet där du reste ifrån stänger och reser utanför landet är förbjudet av fritidsskäl, gäller standard avbokningsregler.
Vi rekommenderar att du köper en reseförsäkring som täcker kostnader orsakade av avbokningar på grund av covid, hälsotillstånd eller andra omständigheter som hindrar resan.

Inga avbokningsavgifter tas ut om du avbokar din bokning 31 eller fler dagar före kryssningens avgång.
25€ bokningsavgifter per person är ej återbetalningsbara. 
Om du avbokar 30 dagar före kryssningsavgång eller senare debiteras 100 % avbokningsavgift.
I händelse av "no show", att vara försenad till kryssningsavgång eller upphämtning av bussen vilket resulterar i att avgången missas, tillkommer 100 % avbokningsavgift.
Avbokningsavgifter tas ut vid avbokning av någon anledning, inklusive restriktioner på grund av covid-19 och medicinska skäl.
Vi rekommenderar att du köper en reseförsäkring som täcker kostnader orsakade av avbokningar på grund av hälsotillstånd eller andra omständigheter som hindrar resan.

Om vår isbrytarkryssning ställs in på grund av väderförhållanden eller brist på passagerare kommer du att erbjudas ett alternativt kryssningsdatum eller -tid.
Om inget av alternativen passar dig får du full återbetalning.

Vi utövar inte rabattkuponger. 
Vi håller våra priser så låga som möjligt så att alla kan vara med.