Hur fungerar isbrytarfartyg?

Ett Icebreaker-fartyg är designat för att göra det möjligt för människor att segla genom istäckta vatten, genom att bryta isblocken och skapa en tydlig passage genom de arktiska haven.

Syftet med isbrytarfartyg

Isbrytarfartyg används för många olika syften, inklusive: tillhandahålla en tydlig väg för andra fartyg, vetenskaplig forskning, handel, sök och räddning, och nyligen även arktiska kryssningar för turister och äventyrsälskare.

Join us on a polar icebreaker cruise

Hur tillverkas isbrytare

För att kunna bryta igenom isen, isbrytare är designade med flera specifika funktioner:

Förstärkt skrov – Skrovet är förstärkt vid fören, aktern och vid vattenlinjen (där det möter ytan) och täckt med speciella polymermaterial för att minimera friktionen.

Eftersom havsisen har relativt låg böjningsförmåga, går den oftast sönder relativt lätt under det förstärkta skrovet. Men i fall då isen är särskilt tjock, kör isbrytaren in i den, samtidigt som den använder sin egen vikt för att bryta igenom isen.

Unik form – Fartygets skrov är konstruerat för att gradvis slutta i fören. Detta tjänar två syften – för det första tillåter det att använda sin vikt för att bryta isen, för det andra gör det det möjligt för fartyget att trycka bort den trasiga isen för att förhindra en ansamling.

Extra starka motorer – Isbrytare utför inte bara en svår uppgift som kräver ytterligare styrka, de har också unika navigations- och framdrivningssystem som riskerar att skadas av isen. Därför, för att säkert navigera på isen, kräver detta fartyg särskilt kraftfulla motorer.

FAQ

Vanliga frågor och svar

Ja, du kan välja plats för hämtning och avlämning under bokningsprocessen. Priset kommer att beräknas därefter. Ditt bagage kommer att förvaras i bussen under turen. 

Ja, när du kommer med vår buss kan du förvara ditt bagage i bussen under hela resan. Ingen speciell reservation för bagage krävs.

Ja, du kan ta dig med din egen bil och parkera gratis vid kryssningsterminalen. Det finns ingen egentlig gräns mellan Finland och Sverige, du kan köra nonstop via gränsen.

Det finns ingen åldersgräns för att delta i en kryssning, barn i alla åldrar är välkomna ombord!
Överlevnadsdräkter finns i storlek 125 cm så om ditt barn är nära 125 cm kan de simma. Det är upp till ansvarig besättningsmedlems beslut om barnet är tillräckligt vuxet och det är säkert att simma för barnet. 

Nej, en överlevnadsdräkt i dubbla lager, som du lägger över dina vanliga kläder, kommer att hålla dig isolerad från kallt vatten.
Simning är frivilligt – så om du inte känner för det behöver du inte göra det.

Att gå på havsis är endast tillåtet när isen är fast och minst 20 cm tjock. Tidiga vinterkryssningar tillåter kanske inte promenader på isaktivitet.
Kapten fattar ett beslut när det är säkert att gå på is på varje kryssning.

Fartyget är inte rullstolsanpassat på grund av höga trösklar runt fartyget som krävs för att hålla vatten vid översvämning.

Lunch ombord kan tilläggas till specialpris 20 € per person vid bokning tillsammans med shuttlebuss. Lunch ombord utan reservation är 25 €.
Snacks och drycker kan köpas från cafeterian ombord.

Gluten- och laktosintolerans beaktas i alla måltider. Vegetariska måltider erbjuds.

Det finns ingen gränskontroll mellan Finland och Sverige, körningen sker utan stopp. Även om enstaka kontroller kan ske. Vänligen ha även giltig legitimation med dig.
Om du innehar Schengenvisum är samma visum giltigt för båda länderna och engångsvisum även giltigt för korsbröder inom Schengenområdet flera gånger. 

Om gränsen till Finland eller Sverige är stängd på grund av nödlåsning, kommer alla kryssningar att ställas in och din betalning återbetalas till fullo. 
Om landet där du reste ifrån stänger och reser utanför landet är förbjudet av fritidsskäl, gäller standard avbokningsregler.
Vi rekommenderar att du köper en reseförsäkring som täcker kostnader orsakade av avbokningar på grund av covid, hälsotillstånd eller andra omständigheter som hindrar resan.

Inga avbokningsavgifter tas ut om du avbokar din bokning 31 eller fler dagar före kryssningens avgång.
25€ bokningsavgifter per person är ej återbetalningsbara. 
Om du avbokar 30 dagar före kryssningsavgång eller senare debiteras 100 % avbokningsavgift.
I händelse av "no show", att vara försenad till kryssningsavgång eller upphämtning av bussen vilket resulterar i att avgången missas, tillkommer 100 % avbokningsavgift.
Avbokningsavgifter tas ut vid avbokning av någon anledning, inklusive restriktioner på grund av covid-19 och medicinska skäl.
Vi rekommenderar att du köper en reseförsäkring som täcker kostnader orsakade av avbokningar på grund av hälsotillstånd eller andra omständigheter som hindrar resan.

Om vår isbrytarkryssning ställs in på grund av väderförhållanden eller brist på passagerare kommer du att erbjudas ett alternativt kryssningsdatum eller -tid.
Om inget av alternativen passar dig får du full återbetalning.

Vi utövar inte rabattkuponger. 
Vi håller våra priser så låga som möjligt så att alla kan vara med.